hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, February 26, 2018

De beeldtaal van Ton Koops


Het beeld Fokzeilen van Ton Koops in de Beatrixhaven te Werkendam

De plaatsing van het kunstwerk 'Fokzeilen' had nog heel wat voeten in de aarde

Ton Koops exposeert van 10 maart tot en met 14 april in galerie Mikst Media. De opening is zaterdag 10 maart om 15.30 uur. Ton Koops (1944, Waddinxveen). verhuisde, na bijna 30 jaar wonen en werken in het Land van Heusden en Altena, in 2000 naar het West Zeeuws Vlaamse vestingstadje IJzendijke. De wijdsheid en het licht van de uitgestrekte polders met die verrassend lage horizon inspireren hem nog iedere dag.

Zijn recente beelden lijken op het eerste gezicht eenvoudig, maar zijn uitermate fascinerend door de minimale vormgeving die steeds weer in staat is de essentie van zijn werk zichtbaar te maken. In ongecompliceerde beeldtaal wordt het ‘verhaal’ verteld. Het is een manier van werken die van de maker zowel het uiterste aan precisie en techniek, als aan passie vraagt. Zijn zogenoemde ‘zwerfvormen’, gebaseerd op de geometrie, worden daartoe tot driedimensionale vormen gevouwen. Niets is overbodig. Het is een spel tussen vlakken, lijnen en (bijna)herhalingen.

Ontmoeting uit de serie cirkels


De beschouwer zelf wordt uitgenodigd tot herplaatsing en/of wederom formeren van het kunstwerk, zodat er een nieuw concept ontstaat. Verrassend hierbij blijft dat Koops zijn stalen objecten, tégen de wet van dit materiaal in, keer op keer tot een warme uitstraling weet te creëren.

Ton Koops exposeerde op diverse plaatsen in binnen-en buitenland. Zijn werk wordt door zowel particulieren, als overheden en bedrijven aangekocht. Veel opdrachten werden uitgevoerd voor de openbare ruimte zoals in Woudrichem en omstreken. Bekend in deze regio is zijn beeldenroute.

Galerie Mikst Media van Johanna van Roode is gevestigd Kerkstraat 50 te Woudrichem. De openingstijden zijn vrijdag en zaterdag van 13.30-17.00 uur en op afspraak.
De volgende exposant is Mieke Klaase, zij toont van 28 april tot en met 2 juni schilderijen,