hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 27, 2018

Vluchtheuvel bij het witte kerkje van Bruchem

Naaigerei dat te koop werd aangeboden op de rommelmarkt in Bruchem
 
Zaterdag bezocht ik de grote rommelmarkt rondom de Hervormde kerk in Bruchem. Een charmant, wit kerkje, waarvan het koor dateert uit de veertiende eeuw. Later werd het schip en de kapel gebouwd. Tijdens de restauratie in 1961 werden de oude kansel en de kerkenraadsbanken verwijderd. In 2004 is de kerk uitgebreid. Door de aanbouw heeft de kerkzaal een L-vorm gekregen. De kansel is verplaatst naar het nieuwe gedeelte. De eerste kerkdienst in de uitgebreide kerk werd gehouden op 19 maart 2006.

De kansel in de kerk in Bruchem

Bijna tegenover de kerk ontdekte ik de vluchtheuvel van Bruchem, die werd aangelegd na de overstroming van 1861. Uiteraard niet geheel toevallig dat kerk en vluchtheuvel dicht bij elkaar liggen; beiden liggen in het centrum van het dorp. In de Bommelerwaard bezocht ik al eens eerder de vluchtheuvel in Kerkwijk.  Onderzoeker en historicus Ferdinand van Hemmen gaf alweer twee jaar geleden een lezing over de historie van het landschap en de vluchtheuvels van Kerkwijk, Delwijnen en Bruchem en deed dat op een zeer aanstekelijke manier. 

Informatiebord bij de vluchtheuvel in Bruchem