hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, May 20, 2018

Parade van preekstoelen in Altena

Preekstoel in de Hervormde kerk van Babylonienbroek

Preekstoel in de Martinuskerk, tijdens Koninginnedag 2007

Preekstoel in de Hervormde kerk Veen
Interieur van de Hervormde kerk Veen met links de preekstoel (foto Streekarchief 1940)

Preekstoel in de Hervormde kerk Aalburg

Preekstoel in de Hervormde kerk Meeuwen


Weleens goed nagedacht over het woord 'preekstoel'? Want waarom heet het een stoel als een predikant altijd staat op de preekstoel? Nog vaker wordt het woord kansel gebruikt voor preekstoel. In de loop der jaren heb ik heel wat kerken in de regio bezocht en foto's gemaakt. Daarom een selectie foto's van preekstoel in de regio. Waar zou de mooiste preekstoel van Altena staan?

Rechts is nog net de preekstoel in de kerk in Uitwijk te zienDe preekstoel in het kerkje van Uitwijk is na veel speurwerk van dominee Sjurk Van der Zee aangekocht in het Fries plaatsje Drachtercompagnie, waar hij stond in een tot scheepswerf omgebouwde kerk. Na de restauratie van 1970 is de preekstoel van het midden naar de zijkant verhuisd zodat er meer plaats kwam voor een liturgisch centrum.Preekstoel in het liturgisch centrum van de Gereformeerde kerk Nieuwendijk

Rechts staat de preekstoel in de Gereformeerde kerk van Meeuwen, de kerk is in 2016 gesloten

Een foto van de preekstoel in de slotkapel van Loevestein


De Hervormde kerk in Wijk met achterin de preekstoel
Dressoirmeubel gemaakt van het eikenhout van de biecht- en preekstoel in de vooroorlogse Rooms-Katholieke kerk aan de Sluis in Dussen.(foto Streekarchief)

Hervormde kerk Giessen met rechts de preekstoel


1 Comments:

At 11:33 PM, Blogger A Hogenhorst said...

Leuk Hannie
door ons vrijwilligerswerk komen we in heel veel kerken met even zovele preekstoelen, maar in Giessen komen we "thuis"

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home