hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, May 22, 2018

Vrouwen in Woerkums Literair Cafe

Griet op de Beeck was dit jaar te gast bij het Woerkums Literair Cafe

Virginia Woolff  mijmert in A Room of One's Own al over de fictieve zus van Shakespearre om te laten zien waarom vrouwen in de geschiedenis zo weinig zouden hebben bereikt. In het essay pleit ze vooral voor ruimte voor vrouwen. Maar ook voor een kamer voor jezelf om te kunnen schrijven en zo te komen tot literatuur.  In de 21e eeuw zou dat misverstand toch wel uit de weg geruimd zijn? Toch wordt in een onderzoek van Corina Koolen aangetoond dat bijna honderd jaar na de roman van Virginia Woolff er helaas nog niet zoveel veranderd is in de literatuur. Na het lezen van haar opiniestuk in het Parool vroeg ik me af hoe het eigenlijk gesteld is met het aantal vrouwen bij Letteren op Loevestein


Schrijvers te gast op Loevestein in een ver verleden; derde van rechts is Connie Palmen
Van de tien schrijvers zijn er drie vrouw; Connie Palmen, Marieke Rijneveld en Lizzy Koppe-van Pelt. Geen slecht resultaat, maar het kan natuurlijk beter. Letteren op Loevestein wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het Woerkums Literair Cafe. Hoe lagen daar man/vrouw verhoudingen in al die jaren? In het voorbije seizoen hadden ze Griet op de Beeck als gast; bij Literaire Liefdes hadden ze drie vrouwen als gast (Inge Schuller, Wendy van Ooyen en ?). De overige gasten waren Tommy Wieringa, Bas Heijne en Jan van Mersbergen. Over al die 25 jaar zou ik het wel interessant vinden om het aantal vrouwen ten opzichte van het aantal mannen te weten. Lijkt me wel een leuke klus voor Piet Hartman. 

Marieke Rijneveld is eveneens te gast bij Letteren op Loevestein