hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 24, 2018

De veearts van Jas


Marieke Rijneveld werd geinterviewd door Klaas Rienks

'Jas' heeft alles in zich om uit te groeien tot een literair sleutelfiguur in 2018. Zaterdagmiddag was Marieke Lucas Rijneveld te gast in boekenwinkel de Mandarijn in Gorinchem om over haar debuutroman 'De avond is ongemak' te vertellen.. Één van de gasten vroeg haar of de naam 'Jas' voor de hoofdpersoon in het boek figuurlijk was bedoeld. Dat de auteur met het schrijven van deels autobiografische roman letterlijk een jas had uitgedaan. Eerder had Rijneveld immers al verteld dat het verhaal van haar jong gestorven broer en de onverwerkte rouw in het gezin waarin ze opgroeide de reden was dat ze schrijver wilde worden. Marieke gaf toe dat het een opluchting was, dat het boek af was. "Dit was het boek waar ik altijd aan werkte". 

De boeken van Marieke


Marieke Lucas Rijneveld werd geïnterviewd door Klaas Rienks, veearts in ruste. Hij was de arts die ook op de boerderij van haar ouders in Nieuwendijk kwam en het gezin goed kende. Ook in de roman speelt de veearts een bijzondere rol bij de uitbrak van de MKZ. Als poëzie- en literatuurliefhebber is Klaas Rienks bijzonder gecharmeerd van het werk van Rijneveld, dat begon al met de dichtbundel 'Kalfsvlies'. Ook Klaas groeide op op een boerderij en vond veel scenes met dieren in het boek herkenbaar, zoals met de twee padden. Tijdens het gesprek las Rijneveld nog enkele passages uit haar boek. Door de cadans in haar stem komen de vele prachtige volzinnen mooi tot hun recht. "Sommige zinnen moest ik wel tien keer lezen", zo liet Rienks weten. Ter afsluiting van het tweegesprek las hij het gedicht 'Staldeuren' van Wim Brands (1959-2016) voor Marieke, eerder was hij haar mentor. 


Na afloop signeerde Marieke haar boek