hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, November 22, 2018

The Apple Iphone van de vispassages staat in Almkerk

Meer mensen dan vissen vandaag bij de officiele ingebruikname van de eerste Smart Vislift aan de Midgraaf in Almkerk. Zelfs midden in het polderland worden de innovaties door de digitalisering van onze maatschappij steeds meer zichtbaar. 

John van Boxel bij de officiele ingebruikname


Met de Smart Vislift - ontworpen door John van Boxel - is een begin gemaakt met de dataverwerking van de vismigratie in ons land. Om zo als waterschappen nog beter uit te kunnen leggen wat we doen. In de vislift worden niet alleen gegevens verzameld van de vissen die voorbij zwemmen, maar ook de waterkwaliteit. Nu de eerste vislift is geplaatst, kan deze in heel Nederland worden geplaatst en kan met de meetgegevens de visstand worden gemeten. Zo ontstaat een datanetwerk over heel Nederland van alle vispassages. De werking van de vislift werd uitgelegd van een komisch filmpje over een vis die door de lift zwemt.

De officiele opening van de Smart Vislift kon op veel belangstelling rekenen

Tijdens de officiele opening is zelfs de link gelegd met het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen, daar ligt de toegangspoort tot West-Europa. Trekvissen die deze barriere hebben genomen kunnen straks zelfs via ons gebied naar Zwitserland trekken. In heel ons land liggen 20.000 barrieres voor vissen in de vorm van stuwen en gemalen. Al met al een mooie innovatie bij Waterschap Rivierenland.


De installatie van de Smart Vislift nam slechts twee dagen in beslag.