hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, November 24, 2018

In afwachting van de vijand

Op Fort Giessen werd vandaag het boek 'In afwachting van de vijand' van Kees van Maastrigt gepresenteerd. In het boek staan foto's uit de periode 1914-1918 van de militaire bezetting van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Foto's van militairen die ingekwartierd waren bij de bevolking, maar ook van de kampementen die later gebouwd werden. Maar bijvoorbeeld ook de trouwfoto van Jacob Haarsma, die een dagboek schreef over de tijd dat hij als landweersoldaat in de streek gelegerd was. Na de boekpresentatie werd een film vertoond waarin de foto's waren verwerkt, die ook in het boek zijn te zien.

Paula Jorritsma overhandigde het eerste exemplaar aan Koos Haarsma, kleinzoon van Jacob Haarsma. Rechts Kees van Maastrigt, samensteller van het boek.


Tegelijkertijd met de boekpresentatie werd de expositie over de Eerste Wereldoorlog geopend in Fort Giessen. Met prachtige foto's en voorwerpen uit die tijd. Tesamen met het kanon dat al op het fort te zien is en het educatieparkje met loopgraaf vormen ze zo een centrum van informatie over de Eerste Wereldoorlog. 

De expositie in Fort Giessen