hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, November 23, 2018

Maarten van Rossum wars van democratische vernieuwing

Maarten van Rossum was vrijdagavond te gast bij het Woerkums Literair Cafe in de Teerkamer vanwege zijn 75e verjaardag. In 2010 was hij ook al eens te gast in Woerkum en vorig jaar sprak hij tijdens de Johannes Conrad de Cock lezing in Heusden. Van Rossum is eigenlijk een rasoptimist, al staat hij meer bekend als een soort nationale mopperaar. Maar hij toonde zich heel tevreden over de huidige democratie. Hij benoemde daarbij opnieuw het opkomstpercentage van bijna 82 procent bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen als bewijs van zijn stelling. 

Maarten van Rossum in de Teerkamer


Van Rossum constateert dat alleen de politieke elite zich zorgen maakt over de staat van de democratie. Alle ideeën van gekozen burgemeesters, referenda en meer leiden in zijn ogen juist tot polarisatie, terwijl het merendeel van de bevolking tevreden is. Zelfs het onderzoek onder leiding van Johan Remkes van de Staatscommissie parlementair stelsel werd door Van Rossum afgekraakt. Ook D66 en CDA'er Sybrand Buma kregen van Van Rossum stevige kritiek te verduren.