hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, December 17, 2018

Je kunt niet besturen zonder volk

Bijna tien jaar na het tekenen van het bestuursconvenant 'Samenwerken in het Land van Heusden en Altena'  werd vandaag op Fort Altena een mini-symposium gehouden als afscheid van de drie afzonderlijke gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. 

Naterop, Van Agt en Petter tekenden in 2009 het bestuursconvenant op Fort Altena


Per 1 januari 2019 vormen ze samen de nieuwe gemeente Altena. Als spreker was uitgenodigd prof. dr. C.P. Veerman, voormalig landbouwminister en voorzitter van de eerste Deltacommissie. Veerman was uitgenodigd omdat hij een doorslaggevende rol speelde bij de gemeentelijke herindeling. In 2015 schreef hij in opdracht van de provincie een rapport met aanbevelingen om te komen tot één gemeente Altena. Hij sprak over een kruiwagen vol rapporten alvorens hij aan zijn opdracht begon. Met de methode 'biechtstoel' wist hij de tere bestuurlijke processen de goede kant op te bewegen. "Met dwang gaat het niet lukken, het moet uit de harten van de mensen groeien". En de mensen in het gebied moeten het zelf vormgeven, daarmee laat je de veerkracht van het gebied zien en respecteer je de trots van het gebied. 
Prof. Cees Veerman overhandigde zijn rapport aan de burgemeesters Naterop, Haasjes en Noordergraaf

Hij gaf de bestuurders in zijn betoog ook enkele lessen mee. De eerste les is om dicht bij de mensen te blijven, want 'je kunt niet besturen zonder volk'. Teveel afstand tussen het bestuur en de burger is dodelijk, Bestuurders moeten nieuwe sociale relaties aangaan, leren spreken tot de harten van de mensen. En dat kost tijd en geduld. Dus ga op de koffie bij de mensen. Samenleven kan alleen door samenwerken. En samenbrengen kan alleen door samenbinden. 

Als tweede les gaf hij mee dat veranderingen traag van de grond komen. En de derde les is om niet te verzanden in grootse visioenen. 

De burgemeesters Noordergraaf, De Boer en Naterop tekenden aan het einde van het symposium het manifest 'de Kracht van Altena'.