hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, December 09, 2018

Ver(s)zand in de Biesbosch

Voor het tweede, maar misschien wel het derde achtereenvolgende jaar exposeren studenten van de Fontys Hogeschool voor kunsten in het Biesbosch Museumeiland. De expositie kreeg de naam 'Ver (s) zand' mee. De deelnemende studenten zijn Laura den Dekker, Emre Onur Kalender, Jolein Kop, Meike van Boekel, Nanneke van den Hurk, Hilde van Herpen, Semmi Langenhuijsen, Lisa de Waal en Illana Mulder, 

Biesboschspeelgoed van Nanneke van den Hurk


Elk van de studenten geeft zijn of haar verrassende kijk op de Biesbosch. Zo ontwierp Nanneke van den Hurk Biesbosch speelgoed. Als kind was ze gefascineerd door (speelgoed) dieren, maar de speelgoeddieren hadden te vaak een onnatuurlijke houding. Door haar ontwerp van het Biesbosch speelgoed kan iedereen zijn eigen Biesboschlandschap ontwerpen. Semmi Langenhuijsen speelde met het verhaal van de Biesboschcrossers; ze maakte een soort flipperkast, waarmee spelers kennis kunnen maken met die oorlogsverhalen en met een kogel door het doolhof naar het bevrijde Zuiden kunnen stromen. 



Biesboschmedicatie van Emre Onur Kalender

Grappig is de Biesboschmedicatie van Emre Onur Kalender, hij koos voor brandnetel, paardenbloem en kamille als medicijn. In dat rijtje ontbreekt natuurlijk de wilgenbast, dat griendwerkers vroeger gebruikten als een soort asperine. Maar zover ging de kennis van deze 'medicijnman' misschien niet. Om weg te dromen is de installatie van Jolein Kop, zij filmde Hennie, ook wel de barones van de Biesbosch genoemd, in haar kano, al  peddelend door de oneindige stilte van het gebied. 'De Biesbosch geeft het leven in de puurste vorm weer'. 

Hilde van Herpen laat verschillende zandsoorten zien; van zacht, hard, los en korrelig


De expositie 'Ver(s) zand is te bezoeken tot en met 6 januari. Een aanrader voor wie met een frisse blik de Biesbosch wil zien. 

De expositie en het kaartmateriaal ziet er verzorgd uit, een bezoekje zeker waard