hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, December 14, 2018

Sloopvergunning voor Rijksmonument

Diep triest, ik kan geen andere woorden bedenken voor het afgeven van de sloopvergunning voor het rijksmonument op Hoge Polderweg 3 te Werkendam door de gemeente Werkendam. Waarom hebben zij niet gehandhaafd, maar een vergunning afgegeven voor de sloop?

De schuur in 2008


Dezelfde schuur in 2010


De boerenschuur aan de Bakkerskil was niet zomaar een schuur, maar had cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het gebied rond de Biesbosch en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de vrijstaande boerenschuur. 

De schuur in 2017, waarbij nog een deel van het gebint is te zien


Architectonisch was de schuur van belang vanwege de imposante vorm en de toegepaste houtconstructie van het gebint. De schuur heeft ensemble waarden vanwege de onderlinge functionele relatie met de aan de achterzijde gelegen boerderij en de markante geïsoleerde ligging van de objecten aan de Bakkerskil. De schuur is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde, grote geïsoleerde objecten in de regio, zo is te lezen in het monumentenrapport. Op het perceel bij de boerderij stond ook een griendkeet, ook deze keet is helaas gesloopt. Waarom zijn we toch zo slordig met ons erfgoed?

Het griendkeetje bij de boerderij op de Hoge Polderweg, dat inmiddels is verdwenen