hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, December 11, 2018

Internationaal bezoek voor Grip op Water

Vandaag brachten deelnemers van de burgerplatforms uit Mechelen, Zweden, Spanje, Kenia en Zambia aan bezoek aan onze regio. Vier mensen uit Mechelen, Jo Carledeyn, Mon Scheepers, Johan vanBrabant en Koen van der Meulen kwamen als eerste naar Dussen, zij vertelden over hun project in Mechelen, Daar hebben ze de luchtkwaliteit gemeten en zelf kunnen zien wat de effecten zijn van het verkeer op de luchtkwaliteit. Ze deden dat met mobiele meters tijdens het fietsen door de stad. Het bleek dat de luchtkwaliteit met maar liefst 57 procent verbeterd als mensen vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Een interessant project dat we in onze regio ook zouden kunnen toepassen, bijvoorbeeld langs de A27 op verschillende tijdstippen of bij verschillende windrichtingen. En dan kijken hoe dat de luchtkwaliteit beïnvloed.

Op gezoek bij het Andelsch Broek

 

De mensen uit Mechelen maakten een wandelen door de Kornse Boezem en brachten een bezoek aan de waterberging daar. Ze hadden nog wel een interessante vraag voor Grip op water. Hoeveel meer waterberging ontstaat er als alle versteende tuinen worden omgezet in groene tuinen. Zouden daar cijfers van beschikbaar zijn bij Waterschap Rivierenland?


Wandelen door het Andelsch Broek

Daarna reisden ze naar Woudrichem waar ze werden ontvangen in de Werf. Vervolgens bezochten ze een watervriendelijk ingerichte tuin. Daarna reed de bus naar het Andelsch Broek, daar gaf boswachter Jos Schenkeveld voorlichting over de aanleg van de waterberging. 


Simon Opic geeft uitleg over aanleg tweede fase van Andelsch Broek

Toen het al te hard begon te plenzen nam het bezoek plaats in de bus. Daar gaf projectleider Simon Opic van Waterschap Rivierenland uitleg over de aanleg van de tweede fase van het Natura 2000 project in het Pompveld. Om de visstand te verbeteren voor modderkruipers en bittervoorn worden in 2019 in het gebied vistrappen, een extra sloot en een helofytenfilter aangelegd. Na de wandeling in het Andelsch Broek werd het bezoek op Fort Altena afgesloten met een maaltijd en reisde het gezelschap met de bus terug naar Delft. 

Zonsondergang tijdens de wandeling door Andelsch Broek