hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, December 07, 2018

Eerste Altena biertje voor Roland van Vugt

Met de vorming van de nieuwe gemeente Altena heeft de stichting Heerlijk en Eerlijk het eerste 'Altena Biertje' gebrouwen. Vanaf 10 december ligt het bier in de winkel en wordt het geschonken in de horeca. Altena Bier is een heerlijk fris en fruitig bier dat door dryhopping een extra smaak dimensie heeft gekregen.

Roland van Vugt kreeg het eerste Altena biertje aangeboden van Ronald van den Ende


De lancering van het bier vormt tevens de aftrap voor de herintroductie van de hopteelt in de regio en de daarbij behorende metershoge hopstaken die eeuwen en eeuwen lang op ons eiland gestaan hebben. Voor de mensen die het niet weten: Hop van Altena was vanaf de middeleeuwen een begrip. De op ons eiland verbouwde hop werd tot ver in het buitenland verhandeld. Voor de hopoogst kwamen zelfs plukkers uit omringende landen en de hopoogst feesten vormde het hoogte punt van de jaarlijkse cyclus. Kortom een stukje historie waar we als Altena best trots op mogen zijn.


Sociaal ondernemers stellen de maatschappelijke missie van het bedrijf voorop. 'Altena Bier' is zo’n onderneming. Ronald van den Ende en zijn bestuur willen met het concept zoveel mogelijk mensen in Altena inspireren om meer lokaal- en duurzaam geproduceerd bier te consumeren. Eerlijke en smaakvolle bieren mede-geproduceerd en -gedistribueerd door mensen met een beperking. Met het 'Altena Bier' willen zij nog meer dan op deze manier een steentje bijdragen aan een beter milieu en het inzetten van mensen met mogelijkheden die nu door een beperking kansloos langs de kant staan.



Rondom de koepelkazemat langs het Liniepad groeide in 2013 volop hop

Als het aan 'Altena Bier' ligt komt in ieder dorp van de nieuwe gemeente Altena een kleine hophof. Goed voor de biodiversiteit en goed voor de saamhorigheid.  Naast geld voor de investeringen, nemen vrijwilligers de verantwoordelijk voor het onderhoud van zo'n hophof op zich, ze krijgen daarbij advies van diverse deskundigen. Verder helpt Altena Bier met het organiseren van de hopoogst. Per dorp wordt daar een uniek biertje van gebrouwen. En wel in de circulaire zorg-brouwerij die op het Landgoed Kraaiveld (Woudrichem)  komt. Van den Ende en zijn bestuur plus diverse vrijwilligers zijn 'alles op alles' aan het zetten om die brouwerij in 2019 te openen.