hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 11, 2019

Hoe communiceer je bij droogte een beregeningsverbod?

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van ZLTO Altena Biesbosch hield voorzitter Ariaan Straver zijn traditionele nieuwjaarstoespraak. Uiteraard kwam de droogte van afgelopen zomer terug in zijn toespraak. Daarbij wees hij vooral op het beregeningsverbod dat overdag van 26 juli tot en met 25 augustus werd ingesteld door Waterschap Rivierenland. 

Ariaan Straver tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Koppelpaarden in Dussen


Hij was daarbij vooral kritisch dat het beregeningsverbod was ingesteld zonder ruggespraak met de ZLTO. Zij hadden het via social media te horen gekregen. Straver stelde ook dat het voor het gebied Alm en Biesbosch niet nodig zou zijn, na enkele dagen werd het beregeningsverbod in de Noordwaard zelfs opgeheven. Zowel communicatie met direct betrokkenen als overleg met standorganisaties voor het instellen van een beregeningsverbod  zijn twee punten om bij de evaluatie van de droogte in elk geval in te brengen. 

Verder stelde Straver dat door de grillige weersomstandigheden de boeren steeds meer afhankelijk worden van overheden, zoals voor buffering van water. Tevens noemde hij het nieuwe peilbesluit dat in 2020 voor het gebied moet worden genomen en waar de ZLTO intensief bij betrokken is. In 2019 gaat de ZLTO ook de promotie rond Puur uit Altena versterken, verder wil ze graag met de nieuwe gemeente Altena komen tot een landbouwvisie voor Altena.