hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 27, 2019

De kloosters in Altena

Waar stonden ooit kloosters in het Land van Heusden en Altena? Van oudsher horen die thuis in katholieke streken en dan blijven eigenlijk alleen Dussen en Hank over. In Hank stond het klooster naast de RK kerk. In Dussen woonde in het kasteel in de eerste helft van de 20e eeuw ook de zusters Karmelitessen. 

Nonnen die les geven op de Mavo in Dussen

Rechts het klooster in Hank waar destijds schipperskinderen werden opgevangen



Maar ook Woudrichem had een klooster binnen haar vestingmuren. Het huidige Jacoba van Beieren huis is een overblijfsel van een groter gebouwencomplex met hoftoren, het tolhuis en de visbank. In 1474 werd dat pand ingericht als Kruisherenklooster.  Na de Reformatie werd het ingericht als woonhuis. De hoftoren en de visbank werden in 1852 gesloopt. In de jaren zestig van de 20e eeuw werd het pand opnieuw geschikt gemaakt voor bewoning door de Franciscanessen van Bennebroek, de zusters van Sint Lucia uit Rotterdam

Het interieur van de kapel van het Jacoba van Beierenhuis