hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 25, 2019

Hoe SMART is het beleid burgerparticipatie?

Komende dinsdag wordt de evaluatie van het bestuursakkoord 'Veilig en vernieuwend' besproken. Een van de thema's die ik uit wil lichten is burgerparticipatie. Een thema waar we als CDA veel waarde aan hechten en waar we in het najaar nog een bijeenkomst over hielden in Vuren. Onderstaand zoals het nu verwoord is in de evaluatie van ons bestuursakkoord

Inloopbijeenkomst in Almkerk over oplossingen voor wateroverlast


Stand van zaken 2019: Het AB heeft een beleidskader voor burgerparticipatie vastgesteld. In verschillende projecten wordt invulling gegeven aan burgerparticipatie, met name bij dijkverbeteringsprojecten die in de planfase verkeren. Het benutten van meekoppelkansen kan ook worden gezien als een vorm van burgerparticipatie. In het kader van klimaatadaptatie en risicocommunicatie is het vizier gericht op wat bewoners en bedrijven zelf kunnen bijdragen. Om hieraan een extra impuls te geven is een subsidieregeling "Klimaatactief" en een subsidieregeling "Waterbesparende maatregelen agrariërs" vastgesteld; hiervan wordt dankbaar gebruik gemaakt. Ook is een training burgerparticipatie voor medewerkers gestart en een coördinator burgerparticipatie aangewezen die de diverse initiatieven in monitort met het oog op leren en verbeteren. Eén en ander heeft geleid tot een groter bewustzijn bij medewerkers om vormen van burgerparticipatie bij het werk te betrekken. 

Inwoners in Nieuwendijk stelden zelf een rapport op over wateroverlast in hun dorp

Bij het lezen van deze passage heb ik een dubbel gevoel. Vooral omdat het zo weinig concreet is. In mijn studiejaar Bestuurskunde heb ik geleerd dat beleid SMART (Specifiek, Meetbaar, Aanwijsbaar, Realistisch en Tijdgebonden) moet zijn. En dat lees ik onvoldoende terug in deze tekst. Zo zou ik cijfers willen zien over hoeveel burgers zijn bereikt? Zijn dat er meer dan voor 2015? Of juist minder? En hoe zit het met de kosten? Hebben we nu meer geld uitgegeven aan burgerparticipatie? Bij de planvorming rond de dijkversterking krijg ik regelmatig te horen dat de burgerparticipatie handenvol geld kost. Maar hoeveel meer dan? En zijn die hogere kosten dan nog aanvaardbaar? We weten het niet, omdat we geen cijfers hebben. En natuurlijk is het goed dat medewerkers worden geschoold, zodat ze zich meer bewust zijn om burgerparticipatie te betrekken bij hun werk. Maar het kan toch niet zo zijn dat onze inzet op burgerparticipatie alleen maar intern gericht was? En we als bestuur niet kunnen aantonen dat we werkelijk meer mensen hebben bereikt met burgerparticipatie?  Overigens heb ik deze zelfde vragen ook al gesteld bij de midterm view van ons bestuursakkoord.