hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, January 28, 2019

Geen saaie cliffhangers bij ons waterschap!

De dijken van Waterschap Rivierenland maken steeds opnieuw de tongen los, ook in onze commissie waterkeringen. In september werden we verrast met een klimaatdijk die 27 miljoen euro duurder was.

Dijkversterking nabij Nieuw-Lekkerland

Intern werd toen al gesproken over de ramingen voor de nieuwe dijkversterkingen die ineens dubbel zo duur bleken. Als Algemeen Bestuur kregen we echter op onze thema-avond van 15 oktober nog te horen dat temporiseren bij de aanpak van de dijkversterkingen geen optie was. Drie weken later was het beeld compleet gekanteld, om die dijkverzwaringen (GOWA - TIWA) te kunnen betalen moest er misschien toch getemporiseerd, anders werden ze onbetaalbaar. 

Het peilschaalhuisje bij Herwijnen dat moet worden verplaatst vanwege de dijkverzwaring


Toegezegd werd aan de commissie waterkeringen dat er gerekend zou gaan worden om te kijken waar bezuinigd kan worden. En vanavond kregen we zo de nieuwe 'cliffhanger' gepresenteerd. Er kan fors bezuinigd worden! Leidde dat nu tot grote blijdschap bij de commissie waterkeringen? Enerzijds wel, maar opnieuw tot verbazing, want hoe kan dit nou? Frank Harbers (fractie bedrijven) noemde het de cliffhangers van de commissie waterkeringen. Op 4 maart is onze volgende commissievergadering, op naar een nieuwe cliffhanger?