hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, February 04, 2019

Waterschap draait weer op voor kosten drugsafval

Waterschap Rivierenland draait opnieuw voor het ruimen van drugsafval, dit keer in Bleskensgraaf. Zondag werd aan de Wijngaardseweg drugsafval gevonden langs de weg en in de sloot. 

Drugsafval in Bleskensgraaf


Al in 2017 heeft het CDA aandacht gevraagd voor het opruimen van drugsafval door ons waterschap en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Dit naar aanleiding van een drugsdumping in Hank. In 2016 werden dertien dumpingen geregistreerd bij het waterschap; in 2017 werden tot en met mei al negen dumpingen afgehandeld, meer recente cijfers heb ik niet. 


Drugsafval in de sloot in Hank (2017)

In antwoord op vragen van het CDA stelde het waterschap in 2017 nog dat ze geen kosten hoefde te maken, bovenop de personeelskosten. Het afvoeren van het afval gebeurde op kosten van de gemeente Werkendam. Toch bleef het onderwerp drugsdumpingen op de agenda en werd hiervoor ook bij de Unie van Waterschappen aandacht voor gevraagd. 


Waterschap Rivierenland zette personeel en materieel in voor het opruimen van het drugsafval in Hank



CDA Kamerlid Jaco Geurts stelde in het overleg water in november nog vragen over drugsdumpingen. Hij ging vooral in op de schade aan de natuur en de waterkwaliteit. Bij de zuiveringen kunnen de waterschappen registreren wanneer ergens een 'heftig' festival is geweest. Onderstaand het antwoord van minister Cora van Nieuwenhuizen op de vragen van Jaco Geurts. 

Gedumpt drugsafval in januari 2018 in Sliedrecht

Dan drugsafval. Dat is ook wel een hele bijzondere. Dat is niet alleen in de zin van dat het ergens in de natuur of waar dan ook gedumpt wordt, waardoor je te maken krijgt met uitspoeling, maar we lopen er ook gewoon tegenaan dat als er ergens een heftig festival is geweest, het dan in de rioleringen te merken is dat er concentraties van bepaalde stoffen zijn. Ik kan me van de vorige keer herinneren dat de heer Geurts mij vroeg of ik wel wist hoe het zat met coke in de paling. Nou, het is niet alleen de paling: de waterschappen en de rioolwaterzuiveringen kunnen het zien als er ergens een heftige party is geweest. Dat is heel kwalijk. Dus ook daar zouden we echt iets aan moeten willen doen. Kan schade aan natuur, water of waterzuivering verhaald worden? Het verhalen van die kosten op criminelen is ontzettend ingewikkeld.