hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, February 02, 2019

Visie op watertoerisme in de Alblasserwaard


Arie den Boer van de stichting Schutsluis Alblasserdam sprak 1 februari in bij de provincie Zuid-Holland tijdens de hoorzitting over het omgevingsbeleid. Hij vindt het hoog tijd voor een visie op watersport en watertoerisme in de Alblasserwaard. 
Kanovaren nabij Groot-Ammers


Hij hield tijdens de hoorzitting een pleidooi voor herbouw van de schutsluis in Alblasserdam en het aanwijzen van de lage boezems tot vaarwegen in de vaarwegverordening. Daarmee zou in de Alblasserwaard, thuishaven van zo’n 2000 jachten/boten een aantrekkelijker vaargebied ontstaan. Nu is het gebied alleen via de Damsluis en de Peulensluis te bereiken, maar straks misschien ook via de schutsluis bij Alblasserdam. Met een rechtstreekse verbinding tussen de Alblas en de Noord kunnen recreatievaarders gemakkelijker naar de Biesbosch varen via het Wantij, de Ottersluis en de Spieringsluis.

De schutsluis bij Alblasserdam

De heer Hamer hield een bijna vergelijkbaar pleidooi voor het burgerinitiatief van het herstel van de schutsluis om zo de directe verbinding tussen de Alblas en de Noord te herstellen. Als voordelen ziet hij dat herstel van de sluis veel meer vaarmogelijkheden biedt in de Drechtsteden en zo de waterrecreatie bevorderd wordt. De schutsluis is gebouwd in 1599 en heeft zelfs nog een oudere historie van de molens van Kinderdijk. Herstel is zo een kans voor de cultuurhistorie. Ook ziet Hamer kansen voor het verbeteren van de biodiversiteit, de visstand en de waterhuishouding. Ook transport over water kan gestimuleerd worden. Hamer liet weten dat zowel de gemeente Molenlanden als Alblasserdam positief zijn over het plan, dat tevens een economische impuls kan geven aan de Alblasserwaard.

1 Comments:

At 8:58 AM, Blogger Planter said...

Nog steeds actueel.
www.schutsluisalblasserdam.nl (is gewijzigd)

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home