hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, January 29, 2019

Negen partijen in de race voor Waterschap Rivierenland

Aan de waterschapsverkiezingen voor Waterschap Rivierenland doen negen partijen mee. Dat is een partij minder dan in het huidige bestuur. Maar eigenlijk valt er niet echt een partij af, maar hebben twee partijen besloten met een gezamenlijke lijst mee te doen aan de verkiezingen. Het gaat om de Algemene Waterschapspartij (AWP) en de partij Lokale Regiobelangen Rivierenland (LRR). 


De installatie van AB lid Jan Obbema van LRR met links Peter van den Bosch van de VVD

De AWP heeft nu een zetel in het bestuur die wordt ingenomen door Stefan Daanen. De LRR heeft twee zetels, die worden bezet door Gijs van Eeuwijk en Jan Obbema. De AWP vormt overigens nu nog een gezamenlijke fractie met de VVD. Naast AWP/LRR doen mee aan de verkiezingen Water Natuurlijk, CDA, PvdA, SGP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50plus en de VVD. Bij de waterschapsverkiezingen gaat het om 22 zetels. Bij de vorige verkiezingen had de SGP een lijstverbinding met de ChristenUnie, dit is echter wettelijk niet meer toegestaan. De overige acht zetels zijn de geborgde zetels (ongebouwd 4, bedrijven 3 en natuur 1 zetel). Van deze acht zetels worden straks drie zetels bezet door een vrouw. 


Beeld uit de verkiezingscampagne van 2015


Waterschap Rivierenland ondersteunt de waterschapsverkiezingen samen met de landelijke campagne van de Unie van Waterschappen. In Rivierenland worden twee debatten gehouden; op 11 maart in Nijmegen en op 12 maart in Tiel. De verkiezingen worden gehouden op 20 maart; op 21 maart volgt de uitslag op zetelniveau. De definitieve uitslag, ook op kandidaatniveau is op maandag 25 maart.