hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Thursday, June 27, 2019

Rijkswaterstaat zoekt plek voor brrugwachtershuisje op Merwedebrug

Het brugwachtershuisje op de Merwedebrug is onder de hoede genomen door de werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Heemschut. De werkgroep heeft de publiciteit gezocht en zo verschenen artikelen in het AD en het Brabants Dagblad.


Foto van het brugwachtershuisje uit 2016 ten tijde van de werkzaamheden aan de Merwedeburg

Ook Riveer, de veerdiensten over de Merwede, is geïnteresseerd in behoud van het brugwachtershuisje vanwege het bijzondere mozaïek over de oude veerverbinding tussen Gorinchem en Sleeuwijk. Een door Riveer georganiseerde ontmoeting met de wethouders van Gorinchem verliep positief. Rijkswaterstaat heeft goede hoop dat deze inspanning gaan zorgen voor het behoud van het mozaiek op het huisje. 

Het brugwachtershuisje

De werkgroep Monumentale Kunst had al een oogje op het brugwachtershuisje op de Merwedebrug, al lang voordat de aanpak van de A27 begon; de vormgeving is typisch voor de tijd van de wederopbouw. De ramen bovenin staan scheef zodat er geen spiegeling in valt. De bijzondere tegel-mozaieken verwijzen naar de oude veerverbinding tussen Gorinchem en Sleeuwijk. De Werkgroep zoekt nu samen met Rijkswaterstaat een plek waar het bijzondere huisje kan worden geplaatst, wel met de voorwaarde dat andere mee willen financieren. Mensen die interesse hebben kunnen contact opnemen met info@heemschut.nl