hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, June 26, 2019

Partridge project wordt verlengd tot 2023


Het Interreg-project PARTRDGE!  ter versterking van natuur op het boerenland, wordt verlengd tot juni 2023. Dit na goedkeuring van een uitgebreide aanvraag tot verlenging door het Interreg secretariaat. Dank gaat uit naar de Nederlandse organisaties die ondersteuningsbrieven hebben geschreven voor deze verlenging. Voor Brabant heeft de Provincie de vereiste cofinanciering toegezegd.

Een patrijs in de polder



Oorspronkelijk had PARTRIDGE een looptijd van eind 2016 tot begin 2020. De verlenging betekent nu dat er langer gewerkt kan worden aan de beoogde toename aan biodiversiteit (+30%), omdat de deelnemende boeren hun beheer langer kunnen voortzetten en alle monitoring (oa habitat, zoogdieren, broedvogels en insecten) langer kan worden voortgezet. Er komt meer ruimte om in samenwerking met Vogelbescherming de resultaten binnen de demonstratiegebieden beter uit te dragen aan collectieven en overheden. Verder worden de protocollen voor het gestandaardiseerd meten van biodiversiteit op het boerenland nauwkeuriger  uitgewerkt. 

Bloemenranden, waar patrijzen zich ook in kunnen verschuilen, maar waar ook insecten graag verblijven


Brabants Landschap rekent met Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur, ANV Altena-Biesbosch, WBE Land van Altena en Collectief West-Brabant de komende jaren weer op medewerking van boeren, vrijwilligers, jagers en omwonenden. Zonder deze brede betrokkenheid was het project en de verlenging er nooit van gekomen.

Bord van het patrijzenproject langs het Liniepad

Juni is overigens ook de maand waarin patrijzen hun nesten uitbroeden. Dat betekent dat er nu paartjes met kuikens rondlopen. Heeft u een groep patrijzen (ook wel ‘klucht’ genoemd) gezien? Voer ze dan altijd even in op www.waarneming.nl met de juiste samenstelling van de groep. Mailen mag naar werkgroeppatrijs@gmail.com.