hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, June 25, 2019

Van Gods huis naar woonhuis in Altena

Dagblad Trouw wijdde dinsdag een speciale bijlage aan de kerken in Nederland. Bijzondere aandacht was er voor kerken die aan de eredienst zijn onttrokken. Uit onderzoek bleek dat één op de vijf kerken een andere bestemming heeft gekregen. 


Kerken die hun functie verloren en zijn omgebouwd tot woning of cultureel centrum

Een boeiend onderzoek en het nodigt uit om te kijken hoe het in Altena gesteld is. De regio telt ca. vijftig kerken. Waar zijn in onze regio kerken gesloten? En wat voor bestemming hebben deze kerken gekregen? Uit het landelijke onderzoek van Trouw blijkt dat het merendeel van de kerken is omgebouwd tot woning of kreeg het een culturele of maatschappelijke functie. En dat zien we ook in Altena. Zo is het Biesboschkerkje nu een atelier voor Ruud Visser, maar eerder was het ook zijn woonhuis.

Ramen van de Katholieke kerk in Sleeuwijk, de ramen zijn verhuisd naar Woudrichem


Ook de Gereformeerde kerken van Meeuwen en Waardhuizen en de Hervormde kerk in Drongelen werden omgebouwd tot woningen. Ook de Hervormde kerk Hank sloot al eerder en werd verbouwd tot woning. Het Sleeuwijks kerkje heeft deels nog wel een kerkelijke functie, maar is ook een culturele ontmoetingsplaats. Tot slot sloot vorig jaar het RK kerkje (Jozef Werkman) in Sleeuwijk  en is inmiddels verkocht, Mogelijk wordt dit gebouw gesloopt om plaats te maken voor woningen.