hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, August 04, 2019

Het Hugo de Groot pad

In de winkel op Slot Loevestein vind je mooie boeken over het slot, maar ook over de omgeving. Deze week ontdekte ik daar een boek over het Hugo de Groot Pad, een beschrijving van de vlucht van de krijgsgevangen remonstrant die wist te ontkomen in een boekenkist. 
Hugo de Groot

Hugo de Groot straat n de vesting Woudrichem



De vluchtroute kan zowel gewandeld als gefietst worden in verschillende etappes. De tocht van slot Loevestein naar Gorcum is natuurlijk het simpelst. Je stapt gewoon op de veerboot en dit brengt je vervolgens naar de overkant. Andere etappes zijn langer. Ik vroeg wel wel af waarom de route tot Antwerpen gaat. Hugo de Groot reisde toch door naar Parijs? 

Slot Loevestein, waar Hugo de Groot met meerdere predikanten gevangen werd gehouden

Hugo de Groot werd in 1619 gevangen genomen, ook negen remonstrantse predikanten werden toendertijd gevangen gehouden. Een van hen was Arnoldus Geesteranus, een voorouder van voormalig minister Melanie Schultz ten Haegen - Maas Geesteranus.

Hugo de Groot met minister Melanie Schutz ten Haegen - Maas Geesteranus