Kaaie Paole herinneren aan onze waterschapsgeschiedenis
In de nacht van zaterdag op zondag werden de Veense palen, beter bekend als de Kaaie Paole stuk gereden. In en in treurig dat dit erfgoed nu is vernield. De beide palen uit 1785 herinneren ons aan onze waterschapsgeschiedenis.
De Kaaie Paole nog intact |
Beide palen vormen namelijk de eeuwenoude grens tussen het waterschap Oudland van Altena en het hoogheemraadschap de Hoge Maasdijk van Stad en Lande Heusden, beiden voorgangers van het huidige Waterschap Rivierenland. Op de paal van het Oudland van Altena staan de twee zalmen uit het wapen van het Land van Altena en op de andere paal staat het rad van Heusden met het jaartal 1785. Of de twee nu stuk gereden palen echt uit 1785 komen of ze nog oudere voorgangers hadden is niet duidelijk. Uit oude rekeningen blijkt dat de wapens op de huidige palen aanvankelijk beschilderd waren. De palen vormen samen een symbool van verbonden tussen Heusden en Altena.
De beide palen worden beschreven in het boek 'Tussen dijkstoel tot dorpspolder' dat Waterschap Rivierenland heeft uitgegeven in 2017 met daarin opgesomd haar 474 voorlopers. Hoewel de palen dus rechtstreeks te linken zijn aan het waterschap zijn ze geen eigendom meer van ons waterschap, maar in handen van de gemeente. In de cultuurhistorische inventarisatie van het waterschap uit 2007 worden de palen niet beschreven. Als waterschapsbestuurder roep ik de gemeente Altena dan ook op om er alles aan te doen de palen te herstellen. Zo nodig met medewerking van Waterschap Rivierenland.
Een boek boordevol erfgoed van eeuwen waterschapsgeschiedenis |
Zonder erfgoed zijn we spoorloos. Verleden geeft relief aan 't heden en zet de weg uit naar de toekomst. Erfgoed laat zie waar je vandaan komt en wie je bent. Dat geldt ook voor Waterschap Rivierenland!
0 Comments:
Post a Comment
http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home