hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, October 19, 2019

Een Ode aan Jacoba

Het concert van het trio Scherzi Musici in het Jacoba Cultuurhuis was een prachtige ode aan Jacoba van Beieren. Aangevuld met boeiende bijdragen van Ferd van Roode en de jarige Piet Hartman en de mooie beelden van Jacoba van Jaap Hartman. En dat allemaal ter ere van het Jacobajaar in Woerkum
Mooie optredens in het Jacoba Cultuurhuis ter ere van Jacoba
 
Het trio speelde muziek uit de tijd van Jacoba van Beieren en ze hadden echt prachtige stukken gevonden om te spelen en te zingen, met volop aandacht voor Jacoba. Zoals het Ope es in minnen, een Midden Nederlands lied dat zich liet vertalen in 'Een kus is in de liefde een groot genoegen'. Maar het trio zong ook het meer bekendere 'Egidius waer bestu bleven'. Ze sloten af met een wat treurig lied van Antoine Busnois. 

Gij, hopeloos Fortuin
onrechtvaardig en vervloekt
die de goede naam van deze eerbare
dame door het slijk gehaald hebt.

Beelden van Jaap Hartman en tekeningen Chris Roodbeen

Want ja, treurig was het leven van Jacoba natuurlijk wel. Vier keer getrouwd, maar nooit moeder geworden. Zoals Ferd van Roode met gevoel voor drama vertelde. "Stel je eens voor, je bent zestien jaar en twee jaar getrouwd als je man overlijdt, de kroonprins van Frankrijk. En een paar maanden later overlijdt je vader en jij bent de enige, wettige erfgename. In latere geschriften staat geschreven dat 'de jonge weduwe niet bekwaam is om te regeren'. De Hoekse en Kabeljauwse twisten duren voort, maar op 13 februari 1419 wordt de 'Zoen van Woudrichem' gesloten. Volgens de Gorcumse geschiedschrijver Aart Kemp was Jacoba in Woudrichem aanwezig. In 1432 verkoopt ze haar eigendommen in Woudrichem aan Floris van Kijfhoek, zelf sterft ze in 1436. 



Naast Ferd van Roode vertelde ook Piet Hartman twee mooie verhalen. Hij vierde juist deze dag zijn 75e verjaardag en werd in 1944 geboren in het Jacoba van Beierenhuis. Daar woonde toen vier gezinnen. Piet woonde er tot zijn tiende jaar en ontdekte daar zijn liefde voor de rivier. Als baby was het enige dat hem 'kalmeerde de adem van de rivier'. En in zijn jeugd rook het huis naar de onsterflijke Jacoba. Ooit, over zeshonderd jaren zullen onze nazaten in de vesting sterke verhalen vertellen over Piet Hartman, de chroniquer van Woerkum wiens wieg in het Jacoba van Beierenhuis stond.