hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, November 13, 2019

Nader onderzoek nodig naar thermisch gereinigde grond in Noordwaard

Soms is het heel vervelend als je gelijk krijgt. Als je als waterschapsbestuurder aandacht vraagt voor het gebruik van thermisch gereinigde grond in de Noordwaard en eventuele gevolgen daarvan voor de leefomgeving en de waterkwaliteit. 

Metingen in de Noordwaard bij de thermisch gereinigde grond


Al in 2012, toen duidelijk werd dat thermisch gereinigde grond zou worden toegepast bij de ontpoldering van de Noordwaard zijn die risico's benoemd. In 2018 heeft onze CDA fractie Waterschap Rivierenland aandacht gevraagd voor de toepassing in de regionale kades, dit naar aanleiding van vervuiling aan de Eemdijk bij Spakenburg. Ook in de Perkpolder in Zeeland werden verhoogde concentraties gemeten. Daarop besloot Rijkswaterstaat om de thermisch gereinigde grond niet meer toe te passen. In de Noordwaard werden controles gedaan door medewerkers door te kijken of sprake was van verkleuring, dat bleek niet zo te zijn. 

Protest in de Noordwaard tegen het gebruik van de thermisch gereinigde grond


Maar nu zijn proefboringen gedaan en blijkt dat wel degelijk sprake is van hogere concentraties. In de memo wordt het omschreven als "Er een ruimtelijke patroon is van verhoogde meetwaarden dat gekoppeld lijkt te zijn aan de toepassing van TGG".  Reden voor nader onderzoek naar die verhoogde meetwaarden, zo schrijft het waterschap in een memo. En dan weten we nog niet eens wat het betekent als de Noordwaard bij hoog water een keer echt volstroomt, dat is in de afgelopen jaren nog niet gebeurd. Triest dat zo omgegaan wordt met onze leefomgeving, we zagen het recent ook al bij de documentaire 'Gokken met bagger' over het verondiepen van plassen.