hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, December 22, 2019

Kerken verwoest door oorlogsgeweld (5)

Vorige week schreef ik over de Gereformeerde kerk van Genderen die werd verwoest door oorlogsgeweld. Vandaag een foto van de verwoeste Hervormde kerk in het dorp Genderen 

 
Op de ansichtkaart is linksboven de oude kerk met pastorie in Genderen te zien (beeldbank SALHA.NL)


De vernielde Hervormde kerk in Genderen (beeldbank SALHA.NL)


De oorsprong van de Hervormde kerk gaat terug naar de 13e eeuw, de tufstenen onderbouw van de toren is nog bewaard gebleven. Maar het schip van de kerk en de bovenste verdiepingen van de kerk werden in 1944 verwoest door oorlogsgeweld. Enkel de onderbouw van de toren met een koepelgewelf boven de ingang kon in de oorspronkelijke staat worden hersteld. 

De herbouwde kerk in Genderen (beeldbank SALHA.NL)

De nieuwe kerk en de bovenbouw van de toren werden ontworpen door A.J. van Asbeck. Bij het bekijken van de foto van de verwoeste kerk blijft het bijna surrealistisch te bedenken dat ons land 75 jaar geleden zo getroffen werd door oorlogsgeweld. 

Het interieur van de Hervormde kerk in Genderen