hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, December 20, 2019

Transparant over onze veilige dijken

Recent ontving ons waterschap de veiligheidsrapportage dijken van Inspectie Leefomgeving en Transport. Als AB leden kregen wij het complete rapport toegezonden. 


Tussen Gorinchem en Waadenburg wordt gewerkt aan dijkversterking


Op de website van Waterschap Rivierenland is een persbericht opgenomen over de veiligheidsrapportage, maar het volledige rapport is niet terug te vinden. Op de site van de Inspectie Leefomgeving en Transport is wel het rapport van 2018 terug te vinden maar nog niet van 2019, En dat is jammer, want waarom is het waterschap niet transparant over het complete rapport? 


Kaartje met veel rode dijkvakken die niet voldoen aan de norm

Ik heb het wel doorgenomen en kwam toch enkele zorgpunten tegen. Zoals het niet goed sluiten van de sluis Asperen en Heukelum. Het ontbreken van een juist protocol voor sluiting van de Kromme Nol waterkering. En een nog niet volledig gesloten grasmat op de dijk Kinderdijk-Schoonhoven. Zeker in het hoogwaterseizoen zaken om heel alert op te zijn. Volgens de nieuwe normen die gelden per 1 januari 2017 voldoet namelijk 210 kilometer dijk niet aan die norm. Dit is inclusief Diefdijk, maar exclusief de dijken langs de Afgedamde Maas die niet meer aangemerkt worden als primaire waterkeringen. Via een interne link kwam ik bij een kaartje met wel heel veel rode lijnen. 

voor de Kromme Nol waterkering is nog geen goed sluitprotocol

Dat een dergelijke veiligheidsrapportage vragen op kan roepen bij bewoners, lijkt me helder. Om die reden is bewust gekozen voor het geven van een toelichting op het rapport. Toch is dat voor mij juist reden om vraagtekens te zetten bij de transparantie van ons waterschap. Wat te denken van de volgende zinsnede in de rapportage: 

Er wordt bewust gekozen om een toelichting te geven op dit rapport. Zou je het namelijk zonder toelichting presenteren dan zou er veel onrust kunnen ontstaan over de waterveiligheid van woon- en werkomgeving van bewoners uit het Rivierengebied. Juist door aan te geven waar we al mee bezig zijn en wat er de komende tijd op de planning staat, kunnen we eventuele onrust verkleinen. 

 
Bij het dijkvak Kinderdijk Schoonhoven is de grasmat nog niet goed genoeg dichtgegroeid

Wil je het rapport zelf ontvangen? Laat het dan even weten, dan kan ik het toesturen.