hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 05, 2020

Kerken verwoest in oorlogstijd (6)

Vandaag is het 75 jaar geleden dat de Hervormde kerk van Wijk werd gebombardeerd door de geaillieerden. Een plaquette bij de ingang van de kerk herinnert aan die dieptrieste dag. 

De verwoeste Hervormde kerk van Wijk (salha.nl)

Het dompelde het dorp in diepe rouw omdat de bom ook de naastgelegen bakkerij Van der Pol trof, daar hadden mensen hun toevlucht gezocht in de kelder. Het exacte aantal doden is me niet helemaal duidelijk, in een publicatie wordt gesproken over 28  doden, maar ik las ook over veertig doden. De mensen werden begraven in een massagraf op de begraafplaats Rusthof in Wijk en Aalburg. In mei 2017 sprak ik met Janneke den Dekker uit Canada, zij was met man en dochter over uit Canada om bij de dodenherdenking op 4 mei aanwezig te zijn. 

Janneke den Dekker met haar man en dochter

Zij verloor tijdens het bombardement haar zusje en haar moeder en was nog ooggetuige van het wegdragen van de slachtoffers uit de bakkerij waar door het bombardement een brandende oven was omgevallen. Janneke was die middag thuisgebleven toen haar moeder in de bakkerij van Van der Pol ging helpen. 

Het massagraf op de begraafplaats het Rusthof in Wijk en Aalburg

Ook voor het project Brabant Remembers is een verhaal geschreven over het bombardement van Wijk. Overigens schenkt Tine Ritsema-Brons, een jonge predikantsvrouw, die vijfde januari 1945 in Wijk het leven aan een gezonde zoon. Zo geven leven en dood elkaar eindeloos de hand. 

Het verwoeste interieur van de Hervormde kerk