hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, January 04, 2020

Waterschapsverkiezingen in 1990

Recent kreeg ik enkele archiefdozen cadeau met daarin tot mijn verrassing ook een envelop met stukken over enkele waterschapsverkiezingen voor het Hoogheemraadschap Alm en Biesbosch

Enkele van de 25 kandidaten in de categorie Gebouwd n district I

Erg democratisch waren die verkiezingen destijds nog niet, zo mochten alleen land- en huiseigenaren zich kandidaat stellen en hun stem uitbrengen. De echte democratisering kwam pas bij de waterschapsverkiezingen in 2008, dit als gevolg van de Wet modernisering waterschapsbestel die eind 2007 in werking trad. Een van doelen van de wet was het vergrote van de democratische legitimatie. Pas toen kon voor het eerst iedere Nederlander een stem uit brengen bij de waterschapsverkiezingen.

Van de tien kandidaten in de categorie Ongebouwd werden B. Gelton en M. Kramer niet gekozen

Toch blijft het boeiend om te lezen hoe bijvoorbeeld de waterschapsverkiezingen van 21 maart 1990. De regio was destijds nog in twee kiesdistricten in gedeeld. Werkendam was kiesdistrict I en in de catergorie Gebouwd Eigendom waren drie vacatures en hadden zich 25 mensen kandidaat gesteld. Enkele bekende namen waren Otto Bouman, Leo Melse, Henk van den Assem, Bas voor den Dag, Frederik van Beek, Kees Biesheuvel, Kees de Jong, Albert Timmerman en Thomas Westerhout. Onder de 25 kandidaten was ook een vrouw; Marry Visser-Van Doorn, die later nog Tweede Kamerlid was. Gekozen werden Thomas Westerhout, Otto Bouman en Leo Melse.