hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, March 20, 2020

Een jaar na de Waterschapsverkiezingen

Vandaag een jaar geleden werden de waterschapsverkiezingen gehouden. Een mooi moment om terug te blikken, wat is er gebeurt in dat jaar? 


De CDA fractie met Esther Groenenberg, Gerard van den Anker en Henk Driessen


Veel, heel veel. Aan het einde van de vorige bestuursperiode hield het bestuur een pleidooi voor bestuurlijke vernieuwing. Vooral met de intentie om als bestuur meer aan het stuur te zitten in plaats van ons op sleeptouw te laten nemen door de organisatie. Veel is in gang gezet en heeft mijns inziens daadwerkelijk geleid tot meer invloed van het bestuur. Wel betekent dit fors meer uren inzet, maar als dat het werk van het waterschap ten goede komt, dan is dat van ondergeschikt belang. 

Met de twee andere waterschapsbestuurders Bas de Peuter en Riet de Graaf

Maar wat merken mijn kiezers van de bestuurlijke vernieuwing en wat heb ik voor hen kunnen doen in het afgelopen jaar? Als ik me beperk tot het Land van Heusden en Altena dan is dit jaar een aanvang gemaakt met de bouw van de energiefabriek; recent is ook een krediet vrijgemaakt voor de slibtransporten naar de energiefabriek. Het biogas wat daar vrijkomt kan gebruikt worden voor het verwarmen van de nieuwe woonwijk in Werkendam. Ook werd de herinrichting van het Pompveld, goed voor de waterkwaliteit, dit jaar afgerond. Zelf heb ik een pleidooi gehouden om binnen ons waterschap structureel beleid rond cultuurhistorie/watererfgoed vast te stellen. Een eerste bijeenkomst van de werkgroep cultuurhistorie werd echter in de wielen gereden door de coronacrisis. 


In het voorbije jaar hebben we ook teruggekeken op het proces rond Varik/Heesselt, in de vorige bestuursperiode het meest complexe dossier. Wat konden we leren van dat proces en hoe moet het in de toekomst beter? Ook burgerparticipatie rond de dijkversterkingen is uitgebreid besproken. Kijken we breder naar het gehele werkgebied van Waterschap Rivierenland dan is daar het werken aan onze veiligheid door de dijken op sterkte te brengen een gigantische klus. Nog altijd blijft onzeker of we voldoende geld hebben om de dijkversterkingen te betalen, zonder dat onze inwoners daarvoor fors meer aan heffingen moeten betalen. Want die zijn dit jaar al meer verhoogd dan wij in ons verkiezingsprogramma hadden opgenomen. En dat is dan weer minder goed gegaan in het afgelopen jaar. Ook voor het komend jaar blijven de financiƫn een heikel punt, alleen al door bijvoorbeeld de verwachte meerkosten voor de verandering van het watersysteem in de Alblasserwaard en alle andere ambities die we hebben vastgelegd in het bestuursakkoord 'Door water verbonden'