hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, July 21, 2020

Beverwijk heeft Trijntje Kemp-Haanstraat


De gemeenteraad van Beverwijk besloot op 13 september 1984 om een straat te vernoemen naar Trijntje Kemp-Haan. Ze was in 1931 het eerste vrouwelijke raadslid in de gemeente Beverwijk.

De straat in Beverwijk, jammer dat verdere info op het bordje ontbreekt

Trijntje Kemp-Haan werd op 28 juni 1890 in de Beemster geboren en overleed te Beverwijk op 13 april 1959. In 1912 sloot zij zich aan bij de toenmalige S.D.A.P. Zij was een echte arbeidersvrouw, die de hardheid van het leven als weinig anderen heeft leren kennen. Zij sloot zich bij een politieke partij aan – op 22-jarige leeftijd – omdat zij besefte dat de vrouwen voor hun rechten moesten vechten. De samenleving van destijds gaf de vrouw nog niet die ruimte, die ze nu inmiddels verworven hebben. Zij streed voor algemeen kiesrecht en voor de uitbouw van de sociale wetgeving. Zij was voorzitter van de Sociaal Democratische Vrouwenclub.
In Spijkenisse is ook een straat vernoemd naar het eerste vrouwelijke raadslid


In 1931 werd zij lid van de Beverwijkse gemeenteraad voor de S.D.A.P. en bleef dit tot september 1941, het moment, waarop de bezetter de gemeenteraden van hun vertegenwoordigende functie onthief. In de jaren dat zij raadslid was, was zij een verdienstelijk pleitbezorgster voor de volkshuisvesting en de huishoudelijke voorlichting. Ook in andere raadscommissies was zij actief. Ook tijdens de oorlogsjaren wilde zij van geen wijken weten; de idealen van het democratisch socialisme bleven haar heilig. Zij sloot zich bij het verzet aan. Na de oorlog belette een zwakke gezondheid haar activiteiten voor partij en samenleving, maar haar geest bleef ongebroken. Zo streed zij verder voor haar idealen.