hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, July 17, 2020

De Kaaie Paole worden toch hersteld


Na een second opinion van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is besloten de Kaaie Paole toch te herstellen. Vanwege de eerdere restauratie en aanwezige brandlagen was het advies van het natuursteenbedrijf (eind november) aanvankelijk om de palen te vernieuwen in plaats van te herstellen. 

De palen liggen opgeslagen op de gemeentewerf in Veen


Deze second opinion vond 2 juni plaats. Naar aanleiding van dit bezoek heeft de RCE geadviseerd om de palen te herstellen; ze kunnen dan toch nog zo’n 30-50 jaar mee. De gemeente Altena heeft de RCE ook gevraagd of verplaatsing iets verder van de weg af toegestaan is (om de palen beter te kunnen beschermen). Dat was echter geen optie omdat het grenspalen zijn en de locatie dus bijdraagt aan de cultuurhistorische waarde. Wel kunnen er sokkels onder de palen worden bevestigd voor een betere fundering. Verder kijkt de gemeente of ze iets kunnen doen met grondspots o.i.d. om herhaling in de toekomst te voorkomen. De Kaaie Paole werden in augustus vorig jaar stuk gereden.

De stukgereden palenmet nog duidelijk zichtbaar de wapens op de palen. 


De kosten voor herstel worden verhaald op de dader. Wanneer de palen weer in elkaar staan (herstelfase 1) zal de RCE nogmaals langskomen om te bekijken wat er verder nog moet gebeuren (herstelfase 2). Nu duidelijk is wat er moet gebeuren, heeft de gemeente Altena een nieuwe offerte aangevraagd voor herstelfase 1. Hoeveel tijd het herstel gaat kosten, is nog niet bekend.