hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, July 01, 2020

Nieuw hoofdstuk voor A5H

Op 29 september 2017 besloten we als bestuur van Waterschap Rivierenland tot het veranderen van het watersysteem in de Alblasserwaard. Een historisch besluit, na zes eeuwen zou het watersysteem met de Nederwaard, Overwaard en Achterwaterschap op de schop gaan. 


De polder bij Groot-Ammers, mogelijk een gemaal buiten de bebouwde gebouwd en moeten twee boeren wijken


Na het besluit werd verder gestudeerd op de maatregelen die daarvoor nodig waren. In elk geval de bouw van nieuwe gemalen in het gebied. Als bestuur werden we meegenomen in de keuze voor de diverse locaties; Hardinxveld, Groot-Ammers of Groot-Ammers West. Zelfs Ameide werd nog zijdelings genoemd. Uiteindelijk werd op basis van onderzoek besloten een groot, nieuw gemaal in Hardinxveld te bouwen en later een kleiner gemaal in Groot-Ammers. Daar werden zelfs al twee panden aangekocht op de plek van het beoogde, nieuwe gemaal. Tot zover leek alles nog soepel te verlopen.

Bij de Ammerse Boeze. kocht Waterschap Rivierenland al twee panden aan


Totdat we te horen kregen dat het gemaal bij Hardinxveld in plaats van 50 miljoen wel 75 miljoen zou gaan kosten. Besloten werd de studie te verdiepen en opnieuw naar Groot-Ammers te kijken; in september zou het bestuur een keuze voorgelegd krijgen. Maar tijdens het laatste AB werd weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de aanpassing van het watersysteem in de Alblasserwaard. Bouwen van een gemaal bij de Ammerse Boezem tast de cultuurhistorische waarden van de plek aan zo is uit de MER gebleken. Het dorpslint Groot-Ammers wordt aangetast plus de molens op de Molenkade. Voor het gemaal moet bijvoorbeeld de roedenloods (rijksmonument) worden verplaatst. Ook de molens op de Molenkade zouden mogelijk worden aangetast door het verbreden van de Ammerse boezem, nodig om het water af te laten stromen naar het nieuwe gemaal. Vooral provincie Zuid-Holland en gemeente Molenlanden lijken kritisch over dat plan. 


Het nieuwe watersysteem in de Alblasserwaard


En zo wordt nu opnieuw naar de variant Groot-Ammers-West gekeken. Met de aanleg van een nieuwe boezem en een gemaal verder naar het westen. De nieuwe boezem doorsnijdt echter enkele landbouwpercelen. Reden waarom deze variant eerder op veel weerstand stuitte, voor dit tracĂ© moeten twee boerenbedrijven wijken. Verder bleek de variant West aanvankelijk duurder. Toch wordt nu opnieuw gekeken naar deze variant. Dit betekent opnieuw vertraging, een besluit kan nu pas in november worden genomen. Ook vertraging voor het traject rond de normering en aanpak van de regionale keringen in het gebied.

Het versterken van de Molenkade in Groot-Ammers in 2018