hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, June 24, 2020

Klimaatadaptie begon al bij de Sint Elisabethsvloed

Wie denkt dat klimaatadaptatie is uitgevonden in de 21e eeuw heeft het helemaal mis. Al in de 15e eeuw was sprake van klimaatadaptatie, van het aanpassen van de samenleving aan het veranderende klimaat. 
Schilderij van Sint Elisabethsvloed dat is te zien in het Biesbosch Museumeiland


Want toen de novemberstormen van 1421, 1422 en 1424 de Grote Waard onder water zetten, werd het gebied onbewoonbaar. De bewoners trokken weg naar drogere delen van het omringende land. Nadat het gebied voorgoed was prijsgegeven aan het water, trok de mens toch weer het gebied in om het opnieuw bewoonbaar te maken. Aangeslibt land werd opnieuw ingedijkt en zo werd het land weer teruggewonnen op de zee. En zo paste de samenleving en de bewoners in het gebied zich opnieuw aan; klimaatadaptatie avant la lettre. Volgend jaar is het zes eeuwen geleden dat de eerste Sint Elisabethsvloed over onze land raasde. Overigens was de zomer van 1422 warm en extreem droog. In de jaren na 1421 worden de dijken nog hersteld, maar na de derde vloed in 1424 geven de bewoners het gebied op en trekken naar elders om daar een nieuw bestaan op te bouwen.