hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, July 05, 2020

De waarde van cultuur in Altena

Net als in 2018 verscheen ook dit jaar een onderzoek naar de 'waarde van cultuur' in Brabant. Ook in 2018 schreef ik hier al over. Wat vooral opvalt in het onderzoek is de blinde vlek voor de gemeente Altena. Misschien niet helemaal verwonderlijk omdat het een onderzoek is opdracht van provincie en Brabant Stad (Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Breda en Helmond). Het onderzoek zoemt in op het cultureel, sociaal en economisch kapitaal van cultuur, 
Erfgoed in Brabant, de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn niet ingetekend.

Wat valt op in het onderzoek? Ongeveer een derde van de Brabanders is geïnteresseerd in erfgoed, Hen werd ook gevraagd wat de meest bekende erfgoedlocaties zijn. Helaas blijkt daaruit dat onze forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ergens onderaan bungelen. Op een bijgevoegd kaartjes zijn ze zelfs niet ingetekend, terwijl het straks toch het eerste Brabantse Werelderfgoed zal worden. Als je kijkt naar bedrijven in de creatieve sector dan is de gemeente Altena opnieuw een blinde vlek, terwijl in geheel Nederland 14 procent van de bedrijven werkzaam is in de creatieve sector. In de subsector kunst en cultureel erfgoed is dit 11 procent. Ook museumbezoek is populair in Brabant. 

Fort Altena, bijzonder Brabants Erfgoed


In het onderzoek komen verder aan bod de bibliotheken en cultuureducatie. Zo is ca. dertig procent van de Brabanders lid van een bibliotheek; 15 procent is lid van een culturele vereniging en 14 procent is lid van een heemkundekring of historische vereniging. Als daadwerkelijk 14 procent van de inwoners van Altena lid zou zijn van een historische vereniging dan hebben we het toch over 7500 mensen. Ik weet niet of er in Altena daadwerkelijk zoveel mensen lid zijn. De gemeente Altena zelf heeft recent een raadsinformatiebrief opgesteld over de stand van zaken rond cultuur in Altena. Ook interessant, maar een onderzoek naar de waarde van cultuur in de gemeente Altena kan zeker tot boeiende inzichten leiden.