hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, March 15, 2021

De dichtbundel van Jan Bonjer

Bij Waterschap Hollandse Delta vond deze avond een heftige vergadering plaats. In de vergadering werd het rapport 'Uitsluiting leidt tot verziekte bestuurscultuur' besproken en kwam een motie van wantrouwen op tafel. 

Gemaaltje in de Noordwaard

In het rapport werd zowel over de heemraden als over de Verenigde Vergadering (wij noemen dat het AB bij Waterschap Rivierenland) een vernietigend oordeel gevormd. Gebrek aan bestuurskracht en gebrek aan kwaliteit werden meermaals genoemd. Twee heemraden trokken de conclusie om direct af te treden. Drie andere heemraden wilden echter vasthouden aan hun positie. Pas nadat de motie van wantrouwen tegen deze drie heemraden in stemming kwam, kozen de drie heemraden eieren voor hun geld en traden alsnog af. Een van de heemraden haalde toen uit naar de dijkgraaf Jan Bonjer, die volgens hem ook weg zou moeten. 

De dijkgraaf hield een indringend betoog, waarbij hij aangaf bij de Commissaris van de Koning te rade te zijn geweest en sprak over een 'onbestuurbaar' waterschap. Na de beraadslagingen reflecteerde hij op alle bestuurlijke reuring bij Waterschap Hollandse Delta. En erkende hij dat hij wakker lag van deze bestuurlijke onmacht. Komende nacht ligt echter niet het vernietigende rapport onder zijn hoofdkussen, maar een dichtbundel. En morgen gaat hij opnieuw naar de Commissaris van de Koning te rade over hoe het nu verder moet.