hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, September 10, 2021

Eerste tegels 'Hier begint de zee' worden bij Willem van Oranjecollege gelegd

De eerste tegels ‘Hier begint de zee’ worden woensdag 15 september om 09.00 uur gelegd bij het Willem van Oranjecollege in Wijk en Aalburg door wethouder Roland van Vugt en een afvaardiging van Rotary Altena. 




Het doel van de tegels, die naast een kolk komen, is mensen bewust maken van de gevolgen van zwerfafval, dat ook via kolken in zee terecht kan komen. De Rotary biedt de gemeente 40 tegels aan met de opdruk ‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b’. De gemeente legt die de komende tijd in verschillende kernen in de buurt van scholen. Regenwater van straten, paden en schoolpleinen gaat via kolken naar het riool. Samen met afvalwater gaat dit naar de rioolwaterzuivering. 

Steeds vaker gaat het veel schonere regenwater via een apart riool rechtstreeks naar oppervlaktewater als sloten en rivieren Dit verkleint de kans op wateroverlast. Het is dan wel belangrijk dat er geen afval(water), verfresten of olie in de kolk komt. Op het Willem van Oranjecollege bedrukken leerlingen die dag tegeltjes met dezelfde tekst voor in huis. Ook al houdt de waterzuivering het meeste afval tegen, microplastics in bijvoorbeeld verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en medicijnresten kunnen door de zuivering heen glippen. Ook gaan leerlingen die dag op pad in Wijk en Aalburg om afval te rapen in het kader van World Cleanup Day.