hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Wednesday, March 06, 2019

Maak als Waterschap gebruik van de eigen gebiedskennis

Vanavond hielden Renze Bergsma en ik de avond 'aan tafel met water'. Over alle uitkomsten ga ik zeker nog nader schrijven, maar deze blog wil ik vooral in zoemen op de waterschapsdemocratie

Aan tafel met water in Fort Giessen


Die wordt namelijk gevormd door het bestuur en de bewoners; de representatieve en participatieve democatie. Samen vormen ze de waterschapsdemocratie. We waren te gast in Fort Giessen en spraken met vertegenwoordigers van Hengelsportvereniging Woudrichem, de Agrarische Natuurvereniging en de ZLTO. We misten de natuurorganisaties, die wel waren uitgenodigd. En wat brachten al die mensen veel gebiedskennis in. Kennis die in een groot waterschap als waterschap Rivierenland nogal eens terzijde wordt geschoven. 

We waren te gast in Fort Giessen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie


Het beleid moet eenduidig zijn en voor maatwerk is niet altijd ruimte. Terwijl we juist door gebruik te maken van de eigen gebiedskennis wel maatwerk kunnen bieden. De ZLTO noemde het sproeiverbod tijdens de hete, droge zomer. Juist in Altena is de kans op een tekort aan water te verwaarlozen, problemen bij voldoende water doen zich voornamelijk voor bij te veel water, zoals bij de hoosbuien in 2014 en 2015. Met de organisaties is de afspraak gemaakt om over een jaar weer met elkaar om de tafel te gaan.