hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, January 19, 2018

Kunstenaar was een manier van leven voor Ad Dubbeldam

Griendwerkerskeet in de Biesbosch

In het gemeentehuis in Gorinchem is tot vrijdag 13 april een expositie te zien van kunstschilder Ad Dubbeldam. Voor deze Hankse Biesboschschilder (1948-2016) was het landschap zijn favoriete thema en dan in het bijzonder de Biesbosch. Piet Augustijn vertelde tijdens de opening van de expositie dat hij in 2008 een recensie had geschreven over een expositie van Ad Dubbeldam in het Biesboschmuseum. In die expositie hingen schilderijen die Ad Dubbeldam een jaar lang had gemaakt in 2007; bijna dagelijks voer hij soms bij nacht en ontij met zijn bootje de Biesbosch in om daar te schilderen. Steeds opnieuw probeerde hij het licht te vangen en het groen van de Biesbosch in al zijn schakeringen te schilderen. Soms zelfs bij maanlicht in de nacht.

De kerktoren van Hank

Na Piet Augustijn mocht beeldend kunstenaar Marc Bijl vertellen over het werk van zijn oom en inspirator. 'Kunst is een mystieke ervaring", had Ad hem al jong vertelt. Kunstenaar is ook een manier van leven, de rest leek bijzaak. De romantiek van de kunstenaarsziel, door zijn eigenzinnigheid en het alleen zijn tijdens het schilderen in de Biesbosch leek hij soms een einzelganger, maar hij hield ook van gezelligheid met een wijntje, zo vertelde Bijl op humoristische wijze. Bijl vergeleek enkele werken van Ad Dubbeldam met de stijl van William Turner, vooral de meer losjes geschilderde doeken. Maar ook Van Gogh en Monet; die door het gebruik van olieverf, als eersten buiten schilderwerk maakten, inspireerden Ad Dubbeldam.


De Jannezandbrug in Hank