hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, January 28, 2018

Mag je geloven wat je wilt?


De kapel op Slot Loevestein



De rechtsgeleerde Hugo de Groot werd in 1618 gevangen gezet op Slot Loevestein na de uitspraak van de Synode van Dordrecht, waarin de leer van de remonstranten werd verworpen. Tijdens zijn drie jaar gevangenschap op Slot Loevestein (tot 1421) moet Hugo de Groot met enige regelmaat in de slotkapel van op Loevestein hebben vertoefd. Tijdens zondagse erediensten, maar misschien ook wel op andere momenten. Daarom is het zo bijzonder ook nu nog altijd erediensten worden gehouden in de slotkapel, weliswaar alleen in de zomer. Afgelopen zomer bezocht ik de dienst op 6 augustus; deze diensten worden verzorgd door de Hervormde gemeente Poederoijen en Loevestein op de eerste zomerse zondag van de maand. In augustus was het vooral heel druk, met moeite vonden alle kerkgangers een plekje onder het gehoor van voorganger ds. Hendriksen uit Woudrichem. Hij sprak over een bijbelgedeelte uit Lucas over Martha en Maria. Tijdens zo'n dienst is er altijd wel even een moment om te mijmeren over de bijzondere geschiedenis van het slot. Na te denken over de eeuwigheid en de vele gebeden die opstegen vanuit de slotkapel. 

De liturgie van zondag 6 augustus 2017


De erediensten zijn een mooie traditie die nog altijd in ere wordt gehouden op slot Loevestein. Geheel ook in de traditie van Hugo de Groot die al nadacht over de vraag 'Mag je geloven wat je wilt?". Die uitspraak is sinds kort zelfs te koop op zo'n mooie Delfts blauw tegeltje. In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist wist te ontsnappen uit slot Loevestein. Een herdenkingsjaar, waarin zeker ook de maandelijkse erediensten een plekje verdienen. 

Een archieffoto die ik vond op internet, maar de preekstoel lijkt hier op een andere plek te staan dan op de bovenste foto bij deze blog