hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Friday, November 30, 2018

Motie tegen gaswinning in Waterschap Rivierenland

Tijdens de AB vergadering van Waterschap Rivierenland is op initiatief van het CDA en Water Natuurlijk een motie aangenomen tegen uitbreiding van de gaswinning in het Waalwijkse veld. Ook de provincie Brabant en onder andere de gemeente Woudrichem hebben eerder een motie aangenomen met dezelfde strekking.  

Boren naar gas in Veen in 2008


In het voorjaar tekende Waterschap Rivierenland samen met Brabantse Delta bezwaar aan tegen het voornemen een vergunning te verstrekken, evenals Waterschap Aa & Maas. Bezwaar vanuit het Waterschap tegen gaswinning zijn de risico's op bodemdaling en de risico's van het fracken op de kwaliteit van het grondwater zoals beschreven in de structuurnota energie. Het deel van het Waalwijkse veld dat binnen de gemeentegrenzen van Aalburg ligt, is niet ver verwijderd van een gebied voor drinkwatervoorziening in Genderen. In de motie wordt het college van dijkgraaf en heemraden opgeroepen om samen met andere overheden op te trekken door een beroepschrift in te dienen bij de Raad van State. Tijdens de discussie over de motie deed de fractie ongebouwd nog het voorstel om te komen tot een waarborgfonds om zo toekomstige schades van de gaswinning te kunnen compenseren. Twee jaar geleden toen Vermillion haar booractiviteiten staakte aan de Zwaansheuvel in Veen schreef ik al een artikel samen met CDA raadslid Arno Bouman over de onwenselijkheid van gasboringen in ons gebied. 

1 Comments:

At 3:58 AM, Blogger Gerard said...

Een mooi voorbeeld van voordeel dat de politiek zich met het waterschap is gaan bemoeien zou zijn dat ze nu hun lijntjes naar den Haag gaan gebruiken om de gaswinning te stoppen.

 

Post a Comment

http://hanviskie.blogspot.com/"><< Home