hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, December 01, 2018

Ecologisch evenwicht in De Put in Uppel ernstig verstoord

Het ecologisch evenwicht in De Put aan de Omloop bij Uppel is ernstig verstoord. Oorzaak is te veel blauwalg, dat mede wordt veroorzaakt door teveel fosfaat, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Akwa. Ook komen hoge concentraties ammonium voor. 

Tussen de wilgen door is nog net het water van de Put in Uppel te zien

Zowel het fosfaat als het ammonium komen door kwelwater en uit de baggerlaag. Om het ecologisch evenwicht te herstellen zijn diverse mogelijkheden bekeken. Zoals baggeren, ondiepe oevers aanleggen voor waterplanten, verondiepen van de put of de blauwalg af laten zinken en fosfaten op de bodem fixeren onder een afsluitende laag. Maar geen enkele maatregel geeft garantie op succes en de kosten lopen in de tonnen. De gemeente Woudrichem gaat zelf geen besluit meer nemen over de aanpak van de blauwalg in de Put, maar laat het over aan de nieuwe gemeente Altena. 

In het voorjaar kwam bij de gemeente Woudrichem een verzoek binnen om het zwemmen in de Put weer mogelijk te maken. Door blauwalg was dat al langere tijd niet meer mogelijk en werd een negatief zwemadvies afgegeven. Dat werd overigens later door de provincie weer ingetrokken.