hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Monday, December 03, 2018

Zelfevaluatie in Waterschapsbesturen

In diverse besturen waarin ik zitting heb (gehad) is het gebruikelijk om met elkaar jaarlijks een zelfevaluatie te houden. Soms met alleen de bestuursleden, soms met een externe partij. Altijd goed om nog eens terug te blikken wat goed en wat minder goed is gegaan. En wat we daarvan kunnen leren. 

Professioneel besturen, hoe doe je dat?

Het is eigenlijk opmerkelijk dat we dat in het Waterschapsbestuur niet standaard doen. Wel zullen fracties dat mogelijk intern doen, maar nooit met het gehele bestuur. Vanmiddag hadden we wel een kleine vingeroefening. Want hoe waren de complexe bestuurlijke processen rond Varik Heesselt nu eigenlijk verlopen? De Nederlandse School voor Openbaar Bestuur doet onderzoek naar dat proces en met drie AB leden spraken we vooral over de rol van governance in het proces. Zaten we als AB aan het stuur of overkwam het ons alleen maar?  Het leverde verrassende inzichten op, de bevindingen van de onderzoekers worden straks verwoord in een essay. Ik kijk nu al uit naar dat essay.

Protest bij atelier Varik tegen de nevengeul


Maar terugkomend op de zelfevaluatie, morgen krijgen we weer een herkansing. Dan spreken we met alle fracties over de professionalisering van het AB van Waterschap Rivierenland. Want gaan we op dezelfde voet verder in het nieuwe AB dat aantreedt na de waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019? Of kiezen we voor professionalisering, misschien zelfs inclusief zelfevaluatie?