hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, May 11, 2019

Eeuwenoude Romeinse kano ziet weer daglicht

Vandaag was het feest in Dreumel/Alphen bij de ArcheoHotspot. Daar werd de eeuwenoude Romeinse kano opnieuw aan het zonlicht blootgesteld. Op 21 juni 2018 werd diezelfde kano van zijn vindplaats naar de 'archeo hotspot' getakeld. En daar mocht ik bij zijn. Onderstaand het verhaal van dat bijzondere evenement. 

De kano nog verpakt in klei


Romeinse kano na 1800 jaar opnieuw gedoopt

Tijdens de ‘twee dolle dwaze graafweken’ van de archeologische werkgroep Expeditie Over de Maas  in 2018 is een Romeinse kano uit het begin van onze jaartelling opnieuw gedoopt. De kano, die is gedateerd tussen 200 tot 300 jaar na Christus, werd met de grootst mogelijke zorg ingepakt en met een vrachtwagen vervoerd naar de nieuwste ArcheoHotspot van Nederland.

De vindplaats van de scheepswrakken

In twee weken tijd worden in de uiterwaarden tussen Dreumel en Alphen maar liefst vier historische scheepswrakken opgegraven. De schepen zijn al eerder gelokaliseerd en worden blootgelegd door docenten en studenten archeologie van de universiteiten van Leiden, Utrecht, Amsterdam (UvA) en Hogeschool Saxion. De opgravingen staan onder leiding van archeoloog Nils Kerkhoven uit Dreumel, de werkgroep bestaat uit 18 amateurarcheologen. De opgravingen duren tot 29 juni; op woensdag 27 juni is opnieuw een publieksdag. Publiek mag dan meekijken bij de opgravingen.

‘Over de Maas’ is een grootschalige zandafgraving, waar ruimte voor de rivier wordt gemaakt in combinatie met natuurontwikkeling. De archeologische werkgroep ‘Expeditie over de Maas’ haalde al duizenden voorwerpen uit de grond; varierend van scheepswrakken tot kogels uit de Tachtigjarige oorlog. Alle vondsten worden in een schuur gedertimineerd en onderzocht. Zo ook de Romeinse kano die donderdag van zijn vindplaats naar de schuur werd gebracht. Dat gebeurde onder grote publieke belangstelling. De schuur werd omgedoopt tot ArcheoHotspot. Het onderzoek naar de kano gaat nog jaren duren, hij wordt voorzichtig blootgelegd en iedereen die wil mag daaraan meehelpen.

De kano wordt weggetakeld en vervoerd naar de ArcheoHotspot

Herman van der Linde, projectleider van Nederzand, glunderde bij de opening van de ArcheoHotspot en het succesvolle vervoer van de kano. “We maken hier een nieuw stukje Nederland, maar wat mooi dat we ook een oud stukje Nederland hebben ontdekt. Het is één groot avontuur, maar wel de jus van het project. Dank ook aan de archeologie werkgroep, zij hebben met niet aflatende ijver hier met veel succes opgravingen gedaan”. De schuur bij de zandafgraving wordt verder ontwikkeld en zal mogelijk uitgroeien tot een museum. De doop werd uitgevoerd door drie kinderen uit Dreumel en Alphen. Na het dopen mocht het publiek de kano van dichtbij bekijken. En allemaal even het eeuwenoude hout van de kano strelen.