hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Saturday, August 17, 2019

Illegale slootdempingen in de Alblasserwaard

Ook in vakantietijd gaat het werk van Waterschap Rivierenland gewoon door. Ook het bestuur zit niet stil, zo kwam op dinsdagmiddag een deel van het AB bijeen om nadere uitleg te krijgen over de illegale slootdempingen van C watergangen in de Alblasserwaard. 

Sloten mogen niet worden gedempt omdat anders de waterafvoer stagneert


Bas de Peuter van de fractie Bedrijven had al kritische vragen gesteld over de slootdempingen. De antwoorden riepen alleen maar meer vragen op, zodat besloten werd nog dieper in de zaak te duiken. Uit nadere documentatie blijkt dat alleen in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden de C watergangen geschouwd moeten worden. Dat gebeurt door schouwmeesters, een soort vrijwilligers zoals de dijkwachten. Toch schrijft het college van dijkgraaf en heemraden in haar eerdere beantwoording van de vragen (zie vraag 4) van de fractie Bedrijven dat ze bij de schouw van de C watergangen niet heeft gehandhaafd. 

De drie waterschapsbestuurders uit Altena met in de midden Bas de Peuter


En dat is toch op minst opmerkelijk. Wel in de legger vastleggen dat de C watergangen geschouwd moeten worden en dan vervolgens niet handhaven? Andere ingelanden weten dat als ze de sloten niet goed onderhouden ze al snel een brief van het waterschap kunnen verwachten. En als ze niet aan de schouwplicht voldoen ze worden beboet. Inmiddels wordt door de organisatie nader onderzoek gedaan naar de illegale slootdempingen en de rol van de schouwmeesters in het gebied. Wordt vervolgd!