hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, October 20, 2019

Hij/Zij in de Historische Reeks

Het thema van de maand van de geschiedenis is Hij/Zij, dit naar aanleiding van 100 vrouwenkiesrecht in 2019. Als we het thema Hij/Zij toepassen op de delen en verhalen van de Historische Reeks zien we de scheve man/vrouw verhouding in versterkte mate terug. 


Nel van As schreef veel over rijswerkers, maar ook een boek als Vrouwendam

Onder de 27 verschenen delen zijn twee biografieën. Deel 5 gaat over de Kuyperiaan Jan Visser AZn. en is geschreven door J.P. Zwemer. Deel tien verhaalt over de NSB burgemeester N.J.M. van Dulst, geschreven door dr. C. de Gast.  In alle delen te samen zijn meer dan 200 verhalen verschenen, daarvan zijn er minimaal 82 gewijd aan een man. Veel verhalen gaan over dominees of burgemeesters, zeker in vroeger tijden vrijwel alleen mannen. 

Truus Groeneveld-Damminga, boerin de Biesbosch

Vinden we dan helemaal geen vrouwen terug in de Historische Reeks? Ja wel, in deel 15 over de agrarische sector gaan twee van 29 verhalen specifiek over vrouwen. Zo schreven leerlingen van het Altena college over boerinnenkledij en is een verhaal terug te vinden over het huishoudonderwijs. De herinneringen van een Werkendamse vrouw (Sjaan Westerhout-van de Vreede)  aan de oorlog zijn opgetekend in deel 19, door de twee leerlingen Anna Berendsen en Maaike van Nimwegen. In deel 24 over de verdwenen winkeltjes zijn herinneringen terug te vinden van onder andere Gerda Timmermans-Hazeleger uit Veen en Amy van Beem uit Woudrichem. Ook lezen we de verhalen van Emma van der Beek en Anna van Pelt die beiden hun verloofden verloren door oorlogsgeweld. 

Amy van Beem schreef haar herinneringen aan de Bruna in Woudrichem op

Als we kijken naar de auteurs zien we ook een sterk overwicht van mannen. Hoog tijd dus voor een uitgave die is gewijd aan vrouwen. Liefst met verhalen geschreven door vrouwen.