hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Tuesday, November 19, 2019

De Maurtislinie aan de Waal


In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) vormde de Mauritslinie de zuidelijke begrenzing van de Noordelijke Nederlanden. De grens liep langs de grote rivieren, met name langs de Waal. 

Het boek over de Mauritslinie


In de strijd van de Nederlanden om zich van het Spaanse juk te bevrijden werd hier een verdedigingslinie van versterkte steden, schansen, forten en wachttorens aangelegd. Ze waren bedoeld om vijandelijke bewegingen en invasies van de Spanjaarden te verhinderen en plunderaars tegen te houden. Prins Maurits en zijn opvolger Frederik Hendrik keken daarvoor goed naar de strategie van de Romeinen, voor wie de limes ooit de noordelijke begrenzing van hun Rijk vormde. Zowel de Romeinen als de Staatse legers ten tijde van de Opstand gebruikten de rivieren als hun voornaamste bondgenoot. 

Slot Loevestein vanuit de lucht 

In opdracht van Stichting Onze Waal gingen de auteurs Rien van den Heuvel en Wim Huijser tussen Schenkenschans en Slot Loevestein op zoek naar een aantal strategische locaties waarin zich het steekspel tussen Oranje en de Spanjaarden ontwikkelde. Plekken met een roerige geschiedenis die zich uitstrekt tot in onze tijd, waarin het water nog steeds een onvoorspelbare factor is en het landschap nog altijd de kernmerken van een strijd in zich draagt. Stichting Onze Waal zet zich in om de Mauritslinie op deze en andere locaties weer zichtbaar en beleefbaar te maken. De stichting wil daarbij vooral meer te weten komen en laten zien over de betekenis van de linie voor de lokale bevolking.