hanviskie

Hanviskie schrijft op haar blog regelmatig over water en het waterschap. Als bestuurslid van Waterschap Rivierenland schrijft ze vooral over het werkgebied van Rivierenland, met speciale aandacht voor de ontpoldering van de Noordwaard in Werkendam. De blog is soms informerend, soms opinierend, vaak kritisch of prikkelend. Om zo waterschappers en burgers scherp te houden! En mijn kiezers op de hoogte te houden van mijn werk als volksvertegenwoordiger.

Sunday, November 17, 2019

Als kerkbanken konden praten.......


Een foto van het interieur van de voormalige Hervormde dorpskerk in Werkendam. Wanneer deze foto precies is genomen is niet bekend, maar het moet voor 20 april 1945 zijn geweest. Toen liet de Duitse bezetter de kerk springen, samen met de Gereformeerde kerk. 

Het interieur van de oude Hervormde dorpskerk in Werkendam 


Op de foto zijn naast de preekstoel de predikantenborden te zien. Deze zijn bewaard gebleven en hangen ook in de nieuwe dorpskerk die op dezelfde plek weer is opgebouwd. Iemand moet in de laatste oorlogsmaanden de borden in veiligheid hebben gebracht. Maar wie van de Werkendammers heeft nog op deze kerkbanken gezeten? Wie heeft in de oorlogsjaren ds. Everinus van Wieringen Gods woord horen verkondigen vanaf de kansel? 

Rechts op de foto een van de predikantenborden in de nieuwe Hervormde dorpskerk

En wat als de kerkbanken hadden kunnen praten? Zouden ze dan vertellen over Anton Mussert die als kind in die kerkbanken zat onder toeziend oog van zijn vader, de hoofdmeester van de Hervormde school aan de Hoogstraat. Het gezin woonde in de nabijheid van de kerk. Of over de Joodse familie De Vries, die in 1943  de dood vond in de gaskamers in Sobibor? Maar ook soms ter kerke ging naar de Hervormde dorpskerk. Vanuit hun slagerij aan de Hoogstraat was het ook slechts een korte wandeling naar de kerk. Wie het interieur van de oude Hervormde dorpskerk nog eens terug wil zien, kan terecht in het Andries Visserhuis aan de Slikstraat. Daar is een maquette van de kerk te zien, ook het interieur is minutieus nagebouwd. Inclusief de bewaard gebleven predikantenborden.